A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту
Трибухівської сільської ради

Круглий стіл "Вірити, щоб знати, знати - щоб вірити"

Дата: 11.03.2021 03:49
Кількість переглядів: 178

      10 березня 2021 року у Трибухівському сільському будинку культури відбувся круглий стіл приурочений двом важливим подіям - 75-м роковинам Львівського псевдособору ( на якому було проголошено «возз’єднання» греко-католиків Галицької митрополії з РПЦ) та 425-м роковинам Берестейської церковної унії.

              У заході взяли участь священники, вчителі та жителі громади.

 

       З вступним словом виступила організатор заходу - Качур Марія Іванівна – директор будинку культури, яка наголосила про важливість цих двох історичних подій.

 

       БЕРЕСТЕЙСЬКА УНІЯ – подія, яка започаткувала нові історичні процеси, які ми маємо і сьогодні. Однак через призму кількох століть ми бачимо, що рішення, прийняте елітою, було позитивним. Так, нам цікаво, як відбувався сам процес, адже, очевидно, що були сумніви. Але бачимо роль, яку відіграла УГКЦ в історії українського народу, є надзвичайно важливою, церква є україноцентричною.

      Про більш конкретні причини цих подій учасники дізналися із переглянутого  фільму «Історична правда про передумови і наслідки Берестейської унії 1596 р.».

 

 

       Про вплив Митрополита Андрея Шептицького на розвиток Української церкви розказав о.Теодор, ігумен Бучацького монастиря отців василіан ЧСВВ.

 

 

 

           Присутні мали змогу переглянути відеофільм «Псевдособор (1946 р.) та ліквідацію УГКЦ», після якого о. Павло Ясеновський, священник Бучацького монастиря отців василіан ЧСВВ, більш детально розповів про цю подію.

 

   

          Про одну з найяскравіших постатей у новітній історії церкви України - Йосифа Сліпого та діяльність церкви у підпіллі (1946-1989 рр.), – розповів о.Василь Макоїд, ліценціат історії церкви, м. Тернопіль.

 

       Про відродження УГКЦ (1989) р. та її вклад в розвиток політичного та духовного життя українців розповів о. Руслан Корнят, доктор богослов’я, Голова комісії освіти і виховання Бучацької єпархії, декан Копичинецький.

 

 

         Після виступів проводилося обговорення, в процесі якого активну участь взяли вчителі історії Медведівської та Ріпинецької загальноосвітніх шкіл Ігор Ольховий та Ігор Іваськів та вчитель християнської етики Трибухівської ЗОШ - Ореста Катеринчук.

 

 

 

         Захід завершився молитвою до якої закликав Патріарх УГКЦ Святослав:

"Помоліться за всіх тих, хто постраждав. Помоліться за тих, які нас нищили і вбивали, за наших недругів і ворогів. Бо Христос казав молитися і за ворогів.

Помолімося і за тих, які стали жертвами радянської машини, хоч би куди їх занесла доля: чи то в православну сторону, чи то в сторону підпільної Церкви!

Помолімося за всіх тих, які ще сьогодні відчувають рани у своєму серці, у своїй душі. Помолімося за ті села, де сьогодні ще, можливо, існує напруга між православною і греко-католицькою громадами, щоб ми навчилися любити одне одного і як брати вміли шанувати права, поважати думки одне одного і разом будувати спільне майбутнє!

Нехай Господь Бог, який є господарем історії, найвищим Суддею,

але й милосердним Богом , має милосердя до всіх нас!"


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень