A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту
Трибухівської сільської ради

Поради вчителям як вдало розпочати новий навчальний рік

Дата: 25.08.2021 23:10
Кількість переглядів: 164

Поради вчителям як вдало розпочати новий навчальний рік

Скільки б вчитель не мав досвіду роботи в школі, початок навчання – це завжди хвилюючий та зворушливий момент. Педагогу важливо опанувати свої емоції та утримати увагу школярів.

Для першокласників, за словами вчителів-початківців, складним буде не лише перший навчальний тиждень, а перші пів року.
Адже дітям необхідний час на адаптацію. Вони отримують нове приміщення, оточення, друзів, вчителя. І все це заважає сконцентруватися на навчанні.

Тому вчителям початкових класів запропоновано поради, які допоможуть вдало розпочати новий навчальний рік з 1 вересня.

Знайомство з учнями

Цьому етапу треба приділити чи не найбільше уваги. І провести перше знайомство для першокласників краще у форматі гри.

Наприклад, можна пограти у гру "Павутинка": учні передають клубочок з нитками одне одному, розповідають про себе, а згодом спостерігають за історіями інших. Вчитель може в цей час підтримувати дітей.

А для зручності можете зробити бейджі з написаними іменами учнів та прикріпити їх до одягу дитини. Але напередодні обов’язково проведіть інструктаж. Зокрема, не дозволяйте самостійно знімати бейдж, щоб дитина не вкололася булавкою.

Правило початку уроку

Є правило, яке актуальне у всі часи – ніколи не можна починати урок, доки учні не заспокояться після перерви і у класі не настане тиша. Треба пояснити учням, що вам важко розмовляти, коли хтось говорить.

А якщо під час уроку діти стомилися і почали шепотіти, то не перекрикуйте їх. Натомість запропонуйте інший вид діяльності, зробіть фізкультхвилинку чи гімнастику пальців.

Порада: почніть говорити пошепки. Діти моментально реагують на зміну у вашому мовленні та затихають, намагаючись дослухатись до розповіді.

Заспокойте дітей

У першому класі часто учень може почати плакати за батьками. В такому випадку вчитель має зупинити урок та допомогти дитині емоційно. Скажіть, що розумієте його/її почуття, і що сумувати за батьками – нормально, і скоро вони зустрінуться знов.

Екскурсія в школі

Другий навчальний день приділіть екскурсії школою. Поділіть дітей на пари і покажіть поверхи та необхідні приміщення: їдальню, туалет, спортивну залу тощо.

Також зверніть увагу дітей на місця підвищеної небезпеки (якщо такі у школі є). Проговоріть правила безпечного поводження під час перерв.

Створіть правила у класі

Обговоріть з учнями правила поведінки у класі. Наприклад, як сигналізувати, коли треба до вбиральні, чи потрібно питати дозволу попити води тощо.

Окрім того, вчителю треба разом із класом обговорити наслідки недотримання певних правил.

Дозвольте висловитися кожній дитині

У перший тиждень намагайтесь дати можливість висловитися всім учням. Навіть якщо дитина відхилилась від теми або не відповідає на поставлене запитання, спочатку вислухайте, а потім прокоментуйте її відповідь. Адже деякі учні мріють про увагу дорослого і тому відповідають недоречно, а інші – емоційні та хочуть розділити з учителем щастя від нової гри.

Поговоріть з батьками дітей

Коли закінчуються уроки й учні біжать до батьків, не поспішайте повертатись назад у кабінет. Вчителеві варто приділити увагу й дорослим, зокрема скажіть кілька слова про кожну дитину (наприклад, про настрій, поведінку, активність чи емоційність дитини).

Окрім того, вчителям радять не поспішати якомога швидше виконати шкільну програму. Краще перепитуйте у дітей, хто що не зрозумів, хто не знайшов необхідне приладдя тощо. А після кожного етапу уточнюйте, чи встигли вони все зробити.

І обов’язково хваліть учнів за нагоди, радійте успіхам дітей та творіть новий навчальний день із задоволенням.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень