A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту
Трибухівської сільської ради

Розпочався Вербний тиждень.

Дата: 18.04.2021 08:54
Кількість переглядів: 62

Розпочався Вербний тиждень

Шостий тиждень Великого посту і передостанній тиждень перед Великоднем в Україні називають Вербним, Квітним, вербицею, вербичем. А ще його ще називають Цвітоносним, бо саме у цей тиждень найбільше цвіли сади. Його завершує Вербна (Квітна) неділя.

Тиждень називається Вербним тому, що при в’їзді Ісуса до Єрусалиму його зустрічали пальмовими гілками, які вважалися священними.

У нас же за відсутністю пальм вибір випав на вербу, оскільки їй віддавна наш народ приписував магічні якості:
- вважалося, що оселю, де вона є, оминатиме нечиста сила;
- для українців верба служила не лише оберегом, а й панацеєю від багатьох хвороб. Древні говорили, що той, хто проковтне кілька котиків, забезпечить себе від лихоманки та горлових хвороб протягом року;
- існують повір’я, що свячена вербова гілка кинута проти вітру відводить бурю-громовицю, а кинута в полум’я пожежі – зменшує руїнницьку силу вогню.

Особливим Вербний тиждень є у багатьох смислах. Для священнослужителів – це тиждень богослужінь, основною темою яких стане шлях Ісуса Христа до Віфанії – гробу його друга Лазаря. Христос любив Лазаря за духовні якості і воскресив його після смерті у суботу.

Це воскресіння прославило Ісуса Христа, як довгоочікуваного Месію, а Лазарева субота стала єдиним днем у році, коли недільна служба виконується не в неділю. У неділю на цьому тижні православні християни вже відзначатимуть велике двонадесяте свято – Вхід Господній у Єрусалим.

Під час усього тижня колись не сіяли конопель та городини, бо вважали, що все «буде ликувате, як верба». Не сіяли колись і буряків, бо «будуть гіркі». В народі говорили: «Прийшов тиждень Вербовий — бери віз у дорогу дубовий». Прийде Вербниця, назад земля вернеться. А ще відзначали, що у Вербний тиждень завжди холодає і говорили: «Дме Вербич – кожуха тербич».


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень