A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту
Трибухівської сільської ради

Назарій Яремчук - золотий голос України.

Дата: 29.06.2021 14:45
Кількість переглядів: 77

Назарій Яремчук - золотий голос України.

30 червня 1995-го від раку шлунку помер 43-річний український естрадний співак Назарій Яремчук. Відомий виконанням українських пісень: "Червона рута", "Водограй", "Смерекова хата", "Стожари", "Гай, зелений гай", "Родина", "Я піду в далекі гори" тощо. Батько співака і композитора, заслуженого артиста України Назарія Яремчука-молодшого та співака, заслуженого артиста України Дмитра Яремчука, а також співачки Марії Яремчук
Після аварії на Чорнобильській атомній станції у квітні 1986-го Назарій тричі приїжджав в зону відчуження і виступав там перед ліквідаторами наслідків катастрофи. Після чергової поїздки до Чорнобиля додому він привіз костюм, рівень радіації на якому перевищував допустиму норму в кілька разів.
Припускають, що тоді й пустила коріння невиліковна хвороба митця.

Розповідає поет-пісняр Андрій Демиденко:

"Із Назарієм Яремчуком товаришували понад 20 років.

Операцію зробили в Канаді.

А востаннє він виступав у Києві на Співочому полі. Перед виступом поставив кілька стільців та приліг на них, але швидко піднявся, через силу посміхнувся: "Нічого, мине, коли я співаю - мені легше". На сцену вийшов стрімко, співав легко. Але коли помахав до публіки рукою, то це у нього вийшло якось невпевнено, рухи стали кволими, немов співак прощався зi своїми слухачами.

Після цього сказав: "Андрійку, життя кінчене. Давай вип'ємо". Випили по келиху червоного вина й розцілувалися.

Останній прижиттєвий виступ

Назарій ліг у лікарню. У нього почалися страшні болі. Відмовився приймати наркотики, бо хтось сказав, що після цього у рай не попадеш. Після смерті на його руках було видно сліди від зубів і нігтів. Так намагався заглушити біль.
Його щедро обдарував Господь - унікальним голосом, прекрасною зовнішністю, розумом, делікатністю. Доля була прихильною до нього, бо 17-річний шофер, вихованець школи-інтернату, зустрів на своєму шляху людину, яка взяла на себе працю допомогти розкритися таланту.

Сьогодні важко погодитися з тим, що його вже нема. Фотографії й аудіо-відеозаписи зафіксували образ співця, його незрівнянний голос. Але - що найважливіше - цей образ не стерся в нашій памяті. І коли ви знову почуєте в його запису знамениту "Родину" чи "Де смереки стрункі", зрештою, кожну пісню з цієї колекції, нехай вас знову здивує, як уперше. справжній бенкет, незрівнянного голосу Назарія Яремчука.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень