A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту
Трибухівської сільської ради

Українська Примадонна - Соломія Крушельницька.

Дата: 09.10.2021 11:27
Кількість переглядів: 62

23 вересня 1872 року народилася Соломія Крушельницька.

За життя Соломію Крушельницьку визнали найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй».

***
...Зазвичай концерт Соломія Крушельницька закінчувала українською піснею.
Одного разу котрийсь із музичних критиків вирішив дізнатися:
- Чому саме так? – на що українська вокаліста відповіла:
- Українською пісня мені як храм. Я чую в ній органи.
***
17 лютого 1904 р. в міланському театрі “Ла Скала” Джакомо Пуччіні представив своє нове дітище – оперу “Мадам Баттерфляй”. Попри участь у прем’єрних показах провідних співаків Італії Розіни Сторкіо, Джованні Дзенателло, Джузеппе де Лука, вистава провалився. Славетний маестро почувався зле. Доброзичливці у купі з фахівцями вмовили пригніченого композитора переробити партитуру, а на головну жіночу роль, на партію Чіо-Чіо-сан запросити Соломію Крушельницьку.

29 травня 1904 р. на сцені театру “Гранде” в м.Брешія, Ломбардія відбулася повторна прем’єра опери “Мадам Баттерфляй” у новій редакції. Овації не вщухали дуже довго!
Сім разів завжди стриманий партер викликав акторів і композитора на сцену. Після вистави, зворушений і вдячний, Джакомо Пуччіні, котрий повернув собі творчу честь та композиторську вдачу, надіслав Крушельницькій фотокартку. На згадку про можливу ганьбу та відновлену славу Маестро написав рятувальниці такою присвяту:
- Неперевершеній та найчарівнішій Баттерфляй!

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень