A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту
Трибухівської сільської ради

11 вересня - День українського кіно!

Дата: 15.09.2021 16:41
Кількість переглядів: 60

11 вересня - День українського кіно!

А ви знали про такий день? 1996 року його запровадив Леонід Кучма, аби підтримати ініціативу кінематографістів/-ок України. Спеціально до цієї нагоди ми підготували 12 цікавих фактів із історії вітчизняного кіноматографу.

1. Першовідкривач українського кіно — Йосип Тимченко. 1893 року він сконструював прототип сучасних камери та проектора, а також відзняв перші кінокадри — про вершників і метальників списів. І все це до братів Люм'єр!

2. Перший український кіносеанс відбувався 1896 року. Фотограф Альфред Федецький продемонстрував у Харківському оперному театрі власні 2-3 хвилинні сюжети, відзняті на вулицях Харкова.

3. Перший ігровий український фільм — "Запорізька Січ" (1911). Режисер Данило Сахненко відзняв його в Катеринославі, нинішньому Дніпрі.

4. Перший український мультфільм — "Казка про солом’яного бичка" (1927). На сьогодні він вважається втраченим. Від фільму залишилися тільки кадри, надруковані в журналах, газетах і книгах.

5. 1928 року розпочала діяльність Київська кінофабрика, тоді одна з найбільших у світі. Тепер це Національна кіностудія імені Олександра Довженка. До речі, фільм Довженка "Земля" увійшов у десятку найкращих кінокартин світу (Всесвітня виставка в Брюселі, 1958).

6. До 1930 року в Україні існувало лише німе кіно. Першим звуковим фільмом став "Ентузіязм: симфонія Донбасу". Стрічка Дзиги Вертова оспівує індустріалізацію, і звуки міста утворюють у ній справжню музичну композицію. Схвальний відгук про фільм залишив сам Чарлі Чаплін: „Я ніколи не міг уявити, що індустріальні звуки можна організувати так, аби вони здавалися прекрасними. Я вважаю «Ентузіязм» однією з найбільш хвилюючих симфоній, які я коли-небудь чув".

7. Популярний український мультфільм про трьох козаків з'явився в 1967 році. А серію "Як козаки у футбол грали" команда "Динамо" на удачу дивилася перед кожним матчем (за словами воротаря Віктора Баннікова). До речі, напередодні Євро-2012 виявилося, що "Козаки" точно спрогнозували склад і розклад нашої збірної. Шкода, що не рахунок!

8. Найтитулованіший український фільм — "Плем'я" (2014). Це перша і єдина у світі стрічка жестовою мовою. У ній немає жодного слова чи навіть субтитрів.

9. У 2005 році незалежна Україна вперше здобула «Золоту пальмову гілку» на Каннському міжнародному кінофестивалі. Її отримав Ігор Стрембіцький за короткометражний фільм «Подорожні».

10. Минулого року британська медіакорпорація ВВС склала рейтинг 100 найкращих фільмів, знятих жінками. У списку — п'ять фільмів українських режисерок.

11. Найбільшим міжнародним кінофорумом України є київський фестиваль «Молодість», який існує вже майже півстоліття. Цьогоріч фестиваль уперше відкрила стрічка зі звукоописом — "Забуті" Дарії Онищенко.

12. Перший в Україні фільм, який вийшов на широкі екрани зі звукоописом і розгорнутими субтитрами — "Ціна правди" Аґнєшки Голланд. Стрічка мала величезний успіх як у нас, так і за кордоном.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень