A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту
Трибухівської сільської ради

Зустріч із українським поетом-дисидентом, учасником руху шістдесятників, багаторічним політв’язнем, громадським діячем - Миколою Горбалем!

Дата: 17.11.2022 14:01
Кількість переглядів: 86

     16 листопада 2022 року у Трибухівському СБК відбулася неймовірно тепла та цікава зустріч із українським поетом-дисидентом, учасником руху шістдесятників, багаторічним політв’язнем, громадським діячем, письменником, високодуховним чоловіком - Миколою Горбалем, на долю якого випало чимало бід: депортація, переселення, ув’язнення. Ця зустріч була приурочена 50-м роковинам операції КДБ «Блок» та проходила гаслом «… Життя на землі – це екзамен на гідність».

       Розпочинаючи захід, на правах господарки, виступила директор Трибухівського СБК - Марія Качур. У залі панувала надзвичайно спокійна та невимушена обстановка, а всі присутні, затамувавши подих, уважно слухали «сповідь» пана Миколи про його табірне життя протягом 16-ти років. Незважаючи на важкі випробування в їхньому житті Миколі Горбалю та його друзям дисидентам-шістдесятникам вдавалося писати про Україну, про рідну мову, про незламність українського духу та таємно передавати за кордон для публікації.

     Свою розповідь про життя і творчість Микола Горбаль перемежовував зі спогадами про своє перебування в мордовських таборах, про багатьох українських патріотів, які так само відбували покарання за свою любов до України і бажання бачити її самостійною. Ця розповідь спонукала молодь до цікавого спілкування із письменником.

Під час зустрічі поет презентував свої книжки:

1. «Презентація життя»;

2. «1 із 60»;

3. «Повернення» - назва книжки має багато смислів, як відкритих, так і прихованих. Основна ідея – необхідність повернення до своїх джерел, свого коріння, до віри, до мови. Особливо гостро переживає автор стан занепаду української мови. Він б’є на сполох: звідки взятися силі і щастю, якщо половина українців не розмовляє рідною мовою, розірвавши у такий спосіб зв’язок із рідною землею і з сотнями поколінь українських предків. Мовному питанню в романі присвячено десятки сторінок. Поет Микола Горбаль закликає українців заговорити рідною мовою. Ця книга дуже актуальна не тільки для молоді, а й для старшого покоління.

4. «Повість про три дороги» - книжка про правду і зраду, в основі якої власні пережиття і випробування. По суті вона є продовженням його “Повернення”, за обріями бачить світлу дорогу українського майбуття. Елементи містики у повісті тільки підсилюють авторське трактування присутності у грішному світі не тільки демонів великодержавності, а й Бога. Кожне сказане автором у книжці слово базується на його вірі в Божу опіку над багатостраждальною Україною.

 

Євген Сверстюк говорив про Миколу Горбаля як про дивного чоловіка: «Він був тричі репресований, витерпів пекло політичних і побутових таборів, а повернувся звідти просвітленим.  Повернувся людиною, яка сповнена любови й довіри до світу і бажання говорити з тим світом». Роман «Повернення» – це продовження розмови Миколи Горбаля зі світом, з усіма нами . Ця книга нагадує  просту мудрість – «Головне знати, що душа безсмертна, бо це часточка Бога в нас» –  є його дарунком усім нам.

       Учасники щиро подякували за теплу зустріч та вручили подяку від Трибухівської сільської ради.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень