A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту
Трибухівської сільської ради

Круглий стіл «Життя моє – обірвана струна…»

Дата: 24.03.2023 12:20
Кількість переглядів: 148

Круглий стіл «Життя моє – обірвана струна…»

 

        Березень – це місяць у якому народилися великі постаті, відомі поети, композитори, художники, а саме: Тарас Шевченко, Ліна Костенко, Ігор Білозір, Йоган Бах, Фридерик Шопен, Енштейн, Володимир Бернадський, Рафаель, Михайло Вербицький і Володимир Івасюк. Напевне не випадково 21 березня в Україні й світі відзначають День поезії.

            Упродовж цього місяця у Трибухівському СБК проведено ряд заходів, а саме:

  • Флешмоб приурочений Всесвітньому дню поезії на тему «Україна: реалії сьогоднішнього часу»;
  • Конкурс творчих робіт у номінації «Ілюстрація до поезії Т.Г. Шевченка» приурочений 209-м роковинам з дня народження Т.Г. Шевченка;
  • Флешмоб читання віршів Т.Г. Шевченка «Тарас Григорович Шевченко – геніальний поет, мислитель, пророк…»
  • Літературна кав’ярня на тему: «Тарас Шевченко… Художник із душею поета».

 22 березня 2023 р. Качур Марія Іванівна – директор Трибухівського сільського будинку культури провела круглий стіл на тему: «Життя моє – обірвана струна…», приурочений творчості поета, композитора та співака - Володимира Івасюка.

 

      Володимир Івасюк – один  із основоположників української естрадної музики. Видатний українець, який прожив всього 30 років, за своє коротке життя написав 107 пісень, 53 інструментальних творів, створив музику до кількох спектаклів. Окрім цього, він професійний медик, скрипаль, чудово грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, майстерно виконував свої пісні. Відомий як музикант, Івасюк був і неординарним живописцем. Був відомий своєю принциповою національною позицією. Ставши популярним у всьому Радянському Союзі, він завзято відмовлявся писати музику до російських текстів, говорячи, що він український композитор. В КГБ були незадоволені тим, що Івасюк надто захоплюється українською музикою та українськими поетами. А це – український націоналізм. Влада вбила Володимира Івасюка, оскільки злякалася шаленої популярності українських пісень, які писав талановитий українець!

 

      На захід були запрошені:

  • Оксана Михайлівна Івасюк - доцент кафедри української літератури, кандидат філологічних наук Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича;
  • Алла Миколаївна Антофійчук - кандидат філологічних наук, доцент кафедри сучасної української мови Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича;
  • Володимир Іванович Антофійчук - український літературознавець, культуролог, педагог. Доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича;
  • Тадей Степанович Яценюк -  кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича;
  • Михайло Михайлович Маслій - відомий у творчих колах журналіст, енциклопедист, талановита особистість, людина, яка щиро любить українську пісню і глибоко цікавиться її історією.

        Учасниками круглого столу були педагоги і учні закладів освіти громади та працівники культурних закладів.

         Розпочався захід із «Оди українській мові», написаної Михайлом Івасюком у 1995 році, яку продекламували Ольга Войтас - вчитель початкових класів Пишківської ЗОШ І-ІІ ст. і Надія Тлуста - педагог-організатор Трибухівської ЗОШ І-ІІІ ст. Кожне її слово звучить пророче, вбивчо і правдиво. 

       Далі присутні у залі мали можливість переглянути уривок з відеофільму Олега Германа – «Володимир Івасюк – Легенди України».

          Оксана Михайлівна Івасюк поділилась спогадами про свого брата та розповіла цікаві факти з життя і творчості Володимира Івасюка. А ще пані Оксана навела цікаві історичні факти про свого батька – Михайла Івасюка.

      Алла Миколаївна Антофійчук – ознайомила присутніх з літературною діяльністю батька Володимира Івасюка – Михайла Івасюка.

         Володимир Іванович Антофійчук – розповів про християнський ідеал Т. Шевченка.

Також спогадами про життя і творчість Володимира Івасюка поділилися Тадей Яценюк, Михайло Маслій та Віктор Павлюк.

         Учасники заходу, затамувавши подих, вслухалися у розповіді близьких і рідних Володимира. А потім у виконанні народного вокального ансамблю «Пісенне джерело» Трибухівського СБК та педагога-організатора Трибухівської ЗОШ І-ІІІ ст. - Надії Тлустої, звучали його популярні, безсмертні пісні, які стали музичними символами нашої держави.

      На завершення круглого столу до всіх присутніх звернувся голова громади – Олег Іванович Ковдрин. У своєму виступі він висловив теплі слова вдячності за віддану та клопітку працю всім хто долучився до проведення такого пізнавального заходу, а також гостям за те що знайшли час і можливість приїхати у нашу громаду і розказати нашим жителям про такі цікаві події з нашої історії.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень