A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту
Трибухівської сільської ради

У Трибухівському СБК відбулася конференція «Академія в одній особі» приурочена 107-ій річниці від дня смерті Івана Франка.

Дата: 31.05.2023 12:08
Кількість переглядів: 59

         30 травня 2023 року у Трибухівському сільському будинку культури відбулася конференція «Академія в одній особі» приурочена 107-ій річниці від дня смерті Івана Франка.

       Організатором та модератором заходу була Качур Марія Іванівна – директор Трибухівського СБК.

    З нагоди проведення конференції працівниками Трибухівської сільської публічно-шкільної бібліотеки організовано книжково-ілюстративну виставку.

        Слухачами даного заходу були учні, педагоги та працівники закладів культури громади.

        Літературний доробок Франка складає 6 тисяч творів – 100 томів, 10 поетичних збірок, 1 збірка поем, 10 творів великої прози, 100 творів малої прози, 3 000 наукових та публіцистичних текстів різних сфер життя, 200 перекладів, 14 мов, 37 національних літератур, 220 окремих видань (книжок і брошур), 60 збірок оригінальних і перекладених творів різних жанрів.

         "Лиш боротись - значить жить", - ці Франкові слова якнайкраще характеризують його життєве кредо. Та ще "на шляху поступу ми лиш каменярі", "ми ступаємо до бою нового", звичайно, "не пора москалеві, ляхові служить... нам пора для України жить".

     Він справді був таким: борцем за національну і соціальну справедливість, каме­нярем "на шляху поступу", його справедливо називали в Галичині Вчителем народу.

         Під час конференції педагоги загальноосвітніх шкіл нашої громади розкрили різні напрямки творчості видатного поета, прозаїка, драматурга, літературного критика, публіциста, перекладача, науковця, громадського і політичного діяча – Івана Яковича Франка, виступаючи із доповідями на теми:

  • «Дитяча творчість Івана Франка» - вчитель Трибухівської ЗОШ І-ІІІ ступенів – Довга Наталія Миколаївна.

 

  • «Іван Франко та його літературна спадщина» - директор Медведівської ЗОШ І-ІІ ступенів – Днесь Мирослава Миколаївна.

  • «Перекладацька діяльність Івана Франка» - вчитель Пилявської ЗОШ І-ІІІ ступенів – Дзьоба Оксана Володимирівна.

  • «Громадсько-політична діяльність Івана Франка» - вчитель Новоставської ЗОШ І-ІІ ступенів – Дзюрбан Надія Михайлівна.

  • «Філософсько-релігійні погляди Івана Франка» - вчитель Трибухівської ЗОШ І-ІІІ ступенів – Бандусяк Надія Іванівна.

​​​​​​​​​​​​​​

  • «Етнографічна діяльність Івана Франка» - вчитель Пишківської ЗОШ І-ІІ ступенів – Слободян Наталя Іванівна.

​​​​​​​

  • «Останні роки життя Івана Франка» - директор Трибухівського СБК – Качур Марія Іванівна.

​​​​​​​​​​​​​​

      Доповіді та доповіді-презентації супроводжувалися досить цікавим інформативним та наочним наповненням та уміщували чимало малознаного матеріалу, що в свою чергу сприяло отриманню присутніми нової захоплюючої інформації про діяльність та різножанрову творчість Івана Франка.

        Щира подяка доповідачам за підготовку таких глибоко-грунтовних та цікавих доповідей та презентацій, матеріали яких присутні чули вперше та усім присутнім за участь у конференції.

        Ми маємо пам’ятати, що саме Іван Франко сформував чітку модель єдиної Соборної України - «Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіційних кордонів».

          Сьогодні його слова стали основою української національної ідеї. Немає окремішніх галичан, буковинців, наддніпрянців, кримчан, донеччан, а є Велика Українська Нація.

       Отже, бажаємо всім Миру і Перемоги над російським агресором. Віримо, що спільними зусиллями ми доведемо всьому світові, що ми справжня Велика Українська Нація!


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень