A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту
Трибухівської сільської ради

"ВОНИ ВИСТОЯЛИ - НЕ ВИТРИМАВ БЕТОН"

Дата: 16.01.2021 11:02
Кількість переглядів: 244

"ВОНИ ВИСТОЯЛИ - НЕ ВИТРИМАВ БЕТОН"

       Ця війна змінила багатьох,
Ця війна змінила Україну.
Кіборги. Донецьк. Аеропорт,
Що перетворився на руїну.
Каска, броник, берці, автомат,
Друг надійний, що прикриє спину.
Доброволець, патріот, солдат,
Наш герой і гордість України!

       Сьогодні, 16 січня, День пам'яті захисників Донецького аеропорту. 

    Це одна з героїчних сторінок нової України. Оборона Донецького аеропорту вже увійшла в історію України. Кіборги, самі того не розуміючи, написали своєю кров'ю найгероїчнішу сторінку сучасної української історії. 

   Минуло сім років від трагічних і героїчних подій - оборони Донецького аеропорту - за якими із жахом, очікуванням та гордістю спостерігала вся Україна.

   «Кіборги» – так стали називати цих мужніх воїнів, за те, що вони намагалися вистояти в зовсім нелюдських умовах.  Вони стали символом мужності та відданості ідеалам вільної та незалежної України.

    Бої за аеропорт почалися з 26 травня 2014 року, коли проросійські сепаратисти та чеченські бойовики захопили будівлі аеропорту тоді ще мирного Донецька і тривали до 22 січня 2015 року, закінчились повною руйнацією старого та нового терміналів аеропорту. 242 дні страшних випробувань не лише для військовослужбовців, а й для медиків, волонтерів, добровольців, які там опинилися…

     «Вони вистояли. Не вистояв бетон» – у січні 2015 року на руїни був перетворений новий термінал і диспетчерська вежа Донецького аеропорту, яка назавжди стала символом незламності українських військових. Проте захисники отримали й втрати: понад сотню загиблих українських воїнів, а також близько 440 поранень…

      У період з 18 до 21 січня 2015 року внаслідок підриву окупантами терміналу ДАП загинуло 58 "кіборгів".

     21 січня було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу, який був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

     Не витримував бетон, плавився метал, але українські воїни тримали оборону. Ними захоплювався увесь світ, за них молилася вся Україна.

Пам’ятайте загиблих,

згадайте їх у молитві та запаліть свічку пам’яті!


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень