A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту
Трибухівської сільської ради

Міністерством освіти і науки напередодні нового навчального року розроблені традиційні рекомендації для педагогічних працівників

Дата: 04.08.2021 22:01
Кількість переглядів: 143

  Міністерством освіти і науки напередодні нового навчального року розроблені традиційні рекомендації для педагогічних працівників про деякі питання організації виховного процесу в 2021/22 році.

Документ містить рекомендації щодо формування в дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок, національно-патріотичного виховання, профілактики булінгу (цькування), кримінальних правопорушень, вживання наркотичних і психотропних речовин, запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми тощо.

У Міносвіти наголошують, що характер виховання учнів повинен передбачати глибоке розуміння вихователем природи вихованців, їх індивідуальних рис і можливостей, поваги до особистості дитини, постійно дбати про її гармонійний розвиток, встановлення взаємин співробітництва у навчально-виховному процесі.

Окрім того, зазначають у МОН, успіх виховного процесу залежить від відносин між вчителем і учнем, які повинні будуватися на основі співдружності, співробітництва і ділового партнерства.

«Педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники зобов’язані: поважати гідність, права, свободи і законні інтереси всіх учасників освітнього процесу; настановленням і особистим прикладом утверджувати повагу до суспільної моралі та суспільних цінностей, зокрема правди, справедливості, патріотизму, гуманізму, толерантності, працелюбства; захищати здобувачів освіти під час освітнього процесу від будь-яких форм фізичного та психічного насильства, приниження честі та гідності, дискримінації за будь-якою ознакою, пропаганди та агітації, що завдають шкоди здоров’ю здобувача освіти, запобігати вживанню ними та іншими особами на території закладів освіти алкогольних напоїв, наркотичних засобів, іншим шкідливим звичкам тощо», – наголошують у Міністерстві освіти.

У зв’язку з тим, Міністерство освіти просить приділити особливу увагу поширенню в школах практики функціонування служб порозуміння (шкільної медіації), проведенню інформаційно-просвітницьких заходів, спрямованих на формування в учасників освітнього процесу культури недискримінаційної, ненасильницької, безконфліктної комунікації, здорового та безпечного способу життя, навичок збереження власного життя та здоров’я, а також запобігання небезпечній  поведінці.

Окрім того необхідно навчати учнів щодо безпеки під час використання інформаційно комунікаційних технологій та інших медійних засобів, навичок безпечної поведінки в Інтернеті.

Також вчителям рекомендовано розробити та розповсюдити серед учасників освітнього процесу інформаційні матеріали щодо здорового та безпечного способу життя тощо.

Рекомендаціями Міністерства освіти також визначені інші особливості щодо питань організації виховного процесу в 2021/22 навчальному році.

Зміст рекомендацій має бути доведений до відома керівників органів управління  освітою різного рівня, керівників та педагогічних працівників закладів освіти з метою організації діяльності щодо захисту прав та інтересів дітей, а також врахування під час планування роботи з учнівськими колективами.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень