A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту
Трибухівської сільської ради

Трибухівська сільська публічно-шкільна бібліотека

14 вересня 2021 року бібліотекарі Трибухівської ОТГ взяли участь у навчанні для бібліотекарів публічних бібліотек ОТГ та бібліотек для дітей.

14 вересня 2021 року бібліотекарі Трибухівської ОТГ взяли участь у навчанні для бібліотекарів публічних бібліотек ОТГ та бібліотек для дітей, в рамках Бібліотечної креативної лабораторії. Програмою заходу було "Бібліотека онлайн : пошук ідей, майстерність, співпраця " Говорили про роль бібліотек як культурних осередків життя громади, розглядали алгоритми взаємодії з читачем під час вимушених канікул - так званих "lockdown", ділились інноваціями в сфері обслуговування користувачів та промоції читання... Щиро дякуємо за запрошення!!! #бібліотекарі #бібліотечна_лабораторія #креатив #інновації #промоція_читання #книгитернопіль #читачі #навчання #удосконалення

16:50 15.09.2021

11 вересня - День українського кіно!

11 вересня - День українського кіно! А ви знали про такий день? 1996 року його запровадив Леонід Кучма, аби підтримати ініціативу кінематографістів/-ок України. Спеціально до цієї нагоди ми підготували 12 цікавих фактів із історії вітчизняного кіноматографу. 1. Першовідкривач українського кіно — Йосип Тимченко. 1893 року він сконструював прототип сучасних камери та проектора, а також відзняв перші кінокадри — про вершників і метальників списів. І все це до братів Люм'єр! 2. Перший український кіносеанс відбувався 1896 року. Фотограф Альфред Федецький продемонстрував у Харківському оперному театрі власні 2-3 хвилинні сюжети, відзняті на вулицях Харкова. 3. Перший ігровий український фільм — "Запорізька Січ" (1911). Режисер Данило Сахненко відзняв його в Катеринославі, нинішньому Дніпрі. 4. Перший український мультфільм — "Казка про солом’яного бичка" (1927). На сьогодні він вважається втраченим. Від фільму залишилися тільки кадри, надруковані в журналах, газетах і книгах. 5. 1928 року розпочала діяльність Київська кінофабрика, тоді одна з найбільших у світі. Тепер це Національна кіностудія імені Олександра Довженка. До речі, фільм Довженка "Земля" увійшов у десятку найкращих кінокартин світу (Всесвітня виставка в Брюселі, 1958). 6. До 1930 року в Україні існувало лише німе кіно. Першим звуковим фільмом став "Ентузіязм: симфонія Донбасу". Стрічка Дзиги Вертова оспівує індустріалізацію, і звуки міста утворюють у ній справжню музичну композицію. Схвальний відгук про фільм залишив сам Чарлі Чаплін: „Я ніколи не міг уявити, що індустріальні звуки можна організувати так, аби вони здавалися прекрасними. Я вважаю «Ентузіязм» однією з найбільш хвилюючих симфоній, які я коли-небудь чув". 7. Популярний український мультфільм про трьох козаків з'явився в 1967 році. А серію "Як козаки у футбол грали" команда "Динамо" на удачу дивилася перед кожним матчем (за словами воротаря Віктора Баннікова). До речі, напередодні Євро-2012 виявилося, що "Козаки" точно спрогнозували склад і розклад нашої збірної. Шкода, що не рахунок! 8. Найтитулованіший український фільм — "Плем'я" (2014). Це перша і єдина у світі стрічка жестовою мовою. У ній немає жодного слова чи навіть субтитрів. 9. У 2005 році незалежна Україна вперше здобула «Золоту пальмову гілку» на Каннському міжнародному кінофестивалі. Її отримав Ігор Стрембіцький за короткометражний фільм «Подорожні». 10. Минулого року британська медіакорпорація ВВС склала рейтинг 100 найкращих фільмів, знятих жінками. У списку — п'ять фільмів українських режисерок. 11. Найбільшим міжнародним кінофорумом України є київський фестиваль «Молодість», який існує вже майже півстоліття. Цьогоріч фестиваль уперше відкрила стрічка зі звукоописом — "Забуті" Дарії Онищенко. 12. Перший в Україні фільм, який вийшов на широкі екрани зі звукоописом і розгорнутими субтитрами — "Ціна правди" Аґнєшки Голланд. Стрічка мала величезний успіх як у нас, так і за кордоном.

16:41 15.09.2021

9 вересня Міжнародний день краси.

9 вересня Міжнародний день краси. У цей день особливо вітається все гарне, прекрасне, що приносить естетичне і моральне задоволення. Тому в багатьох містах і країнах саме 9 вересня проводяться конкурси краси. На світі цім Краса - Натхнення чарівниця, Що відкриває небеса, Вершить найбільші чудеса, Мов казкова цариця. Микола Вороний Як багато описано у творах великих митців людську красу. Скільки складено поезій, змальовано картин, виліплено статуй. Немало письменників захоплювалися вродою своїх обраниць у рядках своїх неперевершених творів. Більш, ніж меч, і огонь, і стріла, і коса, Небезпечне оружжя - жіноча краса. Тільки мудрість, наука і старші літа Подають проти неї міцного щита. Іван Франко Якою б не була гарною людина, найпрекраснішим, найважливішим у її красі є внутрішній світ. Внутрішня краса - це краса, яку ми не бачимо, ми можемо її тільки відкрити, поспілкувавшись з людиною. Справжня краса розкривається не відразу і не кожному, а тому, хто може її відчути і зрозуміти. Не забуваймо, що з роками фізична краса змарніє, але ніщо не вплине на вроду духовну. Для того, щоб створити щось красиве, треба нести красу в душі. Юрій Мушкетик. Тож треба берегти в собі цей внутрішній вогонь привабливості. І не забувайте, що краса не буває одноманітною, тож кожна людина є прекрасною. А тому Міжнародний день краси - це ваше свято. Що є життя? Коротка мить. Яке його надбання? Красою душу напоїть І, не вагаючись, прожить Хвилину раювання. Микола Вороний

11:35 10.09.2021

Міжнародний день грамотності.

«Краса — це дарунок долі, ну, а грамотність — це вже від природи» Вільям Шекспір   Міжнародним днем грамотності прийнято вважати 8 вересня. Це свято офіційно відзначається Організацією Об’єднаних Націй. Міжнародний день грамотності — це символ досягнень усього людства. Адже грамотність — це один із критеріїв, який відрізняє прогресивне суспільство від примітивного. На сьогоднішній день, за даними ООН, у світі налічується близько 4 мільярдів грамотних людей. Хоча представникам різних поколінь ще є до чого прагнути. Дослідження показують, що на сьогоднішній день у світі близько 860 мільйонів дорослих людей неграмотні. Також відомо, що 100 мільйонів дітей у всьому світі не навчаються в школі. Але найсумніше, що навіть ті представники цивілізованих країн, які відносяться до числа грамотних, не відповідають цьому званню. Міжнародний день грамотності звертає увагу і на цю проблему. Крім того, світова громадськість намагається підняти престиж грамотності. Сьогодні під егідою ООН реалізується програма, спрямована на поширення грамотності.

11:29 10.09.2021

37 років тому закінчився земний шлях Йосипа Сліпого

37 років тому закінчився земний шлях Йосипа Сліпого (Йосип Коберницький-Дичковський), патріарх УГКЦ, Блаженніший, богослов, який майже 20 років провів у радянських таборах. У Римі вийшло понад 10 томів його праць. «Народе мій, стань уже раз собою! – неодноразово говорив у своїх проповідях Йосип Сліпий. – Позбудься своєї вікової недуги сварів і чварів, вислуговування чужим... Покажи свою силу і вдячність, бо, шануючи своє минуле, ти ростеш у своїй могутності і славі!...Внутрішні непорозуміння і дух незгоди – це одна з найголовніших причин нашого упадку... Тому за всяку ціну втримати єдність. Внутрішні непорозуміння і дух незгоди – це одна з найголовніших причин нашого упадку...». 1939-го за згодою папи Пія XII митрополит Андрей Шептицький висвятив Йосипа Сліпого на єпископа із правом наступництва. Після смерті Шептицького 1 листопада 1944-го Йосип Сліпий перебрав керівництво галицькою митрополією. 1945-го його заарештували радянські спецслужби. Йосипа Сліпого засудили на 8 років позбавлення волі, а після відбуття терміну, засудили знову. 1963-го завдяки клопотанню Папи Римського Іоанна ХХІІІ та Президента США Джона Кеннеді митрополита звільнили та вислали за межі СРСР. Він прибув до Риму та оселився у Ватикані, де його визнали главою УГКЦ. Тоді ж митрополит узяв участь у II Ватиканському соборі. 1965-го Йосип Сліпий перший серед служителів української церкви увійшов до священної колегії кардиналів католицької церкви. 1975-го владика Йосип Сліпий був коронований титулом патріарха. Йосип Сліпий добивався визнання Патріархату Української Греко-Католицької церкви. Завдяки йому в Римі побудовано Собор св. Софії, придбано і відновлено парафіяльний храм Жировицької Матері Божої, засновано Український Католицький Університет св. Климента. Помер Йосип Сліпий 7 вересня 1984-го у Римі. Згідно волі патріарха 1992-го року його тіло перевезли до України й поховали у Соборі св. Юра у Львові.

11:25 10.09.2021

КНИГОЛЮБКА до Дня Читання Книг.

КНИГОЛЮБКА до Дня Читання Книг. Хтозна вже відколи я люблю читати. Якби не до школи – не лягала б спати. Я люблю читати часто до півночі, поки пелехаті ляжуть сни на очі. Я засну, раденька, - сплять разом зі мною явори Шевченка над Дніпром-рікою. В сні не знаю, де я, - лину в піднебессі, а в руках лілея Українки Лесі... На столі розкрита книжечка весела - хитрий лис Микита в мандри йде на села. Кіт-воркіт - на плоті дядечка Малишка... В навчанні й роботі помагає книжка. В новорічні свята я напам’ять вчила вірші про санчата дідуся Максима. Зайчика була б я у ліску спіймала... На човенці жабка з вітром мандрувала. Хотіла б я уміти швидко так читати, щоб усі на світі книги прочитати! Володимир ЛУЧУК #вірш_дня 9 причин регулярно читати: ????Книга збільшує словниковий запас ????Знижує стрес ????Розвиває мислення ????Захищає від хвороб мозку ????Додає впевненості ????Робить нас більш творчими ????Покращує сон ????Покращує мозкову активність ????Покращує концентрацію Нашим юним читайликам порадимо читати паперові книги. За допомогою паперових книг можна погратись, наприклад, розставити їх по полицям за розмірами і кольорами, розглядати картинки, перечитати улюблені уривки. Домашня бібліотека - це просто бенкет для кінестетика. Різні формати видань, папір, обкладинки, шрифти і ілюстрації! Чи це не радість!

11:23 10.09.2021

День читання книг

День читання книг 6 вересня відзначають День читання книг. Не варто плутати його з Всесвітнім днем книги чи Всесвітнім днем читання вголос. Книжковий день запрошує усіх взяти улюблену книгу і провести з нею день читання. Не тримайте це в собі. Поділіться досвідом! Прочитайте вголос дітям або дорослим. Читання покращує пам'ять і концентрацію, а також знижує стрес. Літні дорослі люди, які витрачають час на читання, демонструють кращу пам’ять і ведуть більш активне життя. Книги також є недорогими розвагами, освітою та приємно проведеним часом. Головна мета - заохочувати до читання. Використовуйте можливість насолодитися часом, щоб розслабитися і читати, це добре для душі та розуму. Перше відзначення "Дня читання книг" було наприкінці першого десятиліття 2000-х років і майже напевно, це було ідеєю бібліотекаря, ймовірно, того, хто спонукав молодь до читання книг. Тож запрошуємо вас поринути у світ книг разом з Трибухівською СПШБ.

11:12 10.09.2021

“Справжні велети духу спроможні бути вільними і в невільній державі. -Василь Стус

“Справжні велети духу спроможні бути вільними і в невільній державі. Василь Стус навіть за ґратами лишався вільною людиною, саме тому його смерть у неволі перетворилася на безсмертне утвердження справжньої свободи. Власне наявність таких людей дозволяла вважати наш народ волелюбним”, – констатував свого часу владика Любомир Гузар. Поза сумнівом: Василь Стус, якому випало народитись на Святвечір, був людиною, створеною для легенди. І власноруч творив легенду свого життя – у трагічну добу історії зійшов на розп’яття як лицар честі. Нині ж повертається до життя – поезіями, внесеними до шкільних підручників, у назвах вулиць і перепохованням поета-мученика в Україні (як і його улюбленого Шевченка) – через 4 роки по смерті, у 1989-му, присудженням йому через 6 років, у 1991-му, посмертно Державної премії ім. Т. Шевченка, посмертним же ж прийняттям до Спілки письменників, визнанням Героєм України через 20 років – аж у 2005-му…

10:33 10.09.2021

Книжки, які допоможуть у навчанні та зроблять процес навчання цікавим та пізнавальний.

Вітаємо вас з настанням найцікавішої, найпізнавальнішої пори – новим навчальним роком! До Дня знань для учнів у бібліотеці була підготовлена виставка "Знання та таємниці з книжкової полиці", на якій представлено книги, в яких можна знайти безліч цікавих фактів з історії, літератури та інших галузей науки. Книжки, які допоможуть у навчанні та зроблять процес навчання цікавим та пізнавальний. А для вчителів, різного роду методичний матеріал.

10:25 10.09.2021

День Знань.

Цьогоріч, з метою розширення і поглиблення знань учнів про Україну, педагоги Трибухівської ЗОШ запропонували учням поринути у подорож історією доби незалежності України з використанням художньої літератури бібліотеки.

09:42 10.09.2021

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень